.

Iedereen Boer?!

Nieuwsbrief 10 November 2014


Data Dag van de Stadslandbouw 2015 bekend

De Dag van de Stadslandbouw excursies en het congres vinden in 2015 plaats in de provincie Noord-Brabant. Als data voor de verschillende onderdelen zijn gekozen:

  • Excursiedag: Woensdag 3 juni, diverse locaties in de provincie Noord-Brabant
  • Congres: Donderdag 4 juni, 1931 Congrescentrum Brabanthallen te 's-Hertogenbosch
  • Publieksdag: Zaterdag 6 juni, diverse steden in heel Nederland land

Stimuleren van nieuwe stad-land relaties

De Dag van de Stadslandbouw 2015 wordt mede ondersteund door het Europese samenwerkingsproject PURE Hubs, AgriFood Capital, ZLTO, de Provincie Noord-Brabant en een groot aantal enthousiaste Brabantse stadslandbouwers en gemeenten, waaronder de gemeente 's-Hertogenbosch. Het doel is om ervaringen uit te wisselen, kennis te delen en met name om nieuwe stad-land netwerken te stimuleren. Daarnaast staan onderwerpen als verdienmodellen, gezondheid, educatie, logistiek en sociaal organiserend vermogen centraal. Aan bod komen vragen als:

  • Hoe speel je als ondernemer direct in op de vraag vanuit de stad?
  • Welke verdienmodellen voor voedseldistributie passen hierbij?
  • Wat kan een markthal betekenen voor de ontwikkeling van stadslandbouw?
  • Hoe kunnen stadslandbouw initiatieven hun educatieve doelstelling optimaal vormgeven?
  • Hoe gaan gemeenten om met projecten die vanuit de lokale samenleving ontstaan?

Eerste keynote spreker bekend: Luke Hasell (UK)

Meerdere sprekers uit binnen- en buitenland zullen tijdens het congres in 15 minuten een prikkelend, inspirerend betoog houden voor alle deelnemers aan het congres. Vervolgens gaan deze sprekers in de werk- en inspiratiesessies dieper op hun casus. Eén van deze sprekers is Luke Hasell. Hij is oprichter van The Community Farm, een multifunctioneel biologisch bedrijf in de buurt van Bristol (UK) en één van de meest vooruitstrevende bedrijven in Engeland. Daarnaast is hij oprichter van The Story Group, een bedrijf dat biologische voedselpakketten direct aan de consument levert. Hij was één van de finalisten van de BBC Food and Farming Awards in 2014 als 'outstanding farmer of the year'.

Inspiratie, werksessies en een belangrijke rol voor het excursieprogramma

Tijdens het congres kunnen deelnemers inspiratie opdoen voor hun eigen praktijk of samen tijdens werksessies aan de slag gaan met concrete, praktische voorbeelden. De programma indeling is dit jaar aangepast en biedt veel variatie: deelnemers kunnen een specifieke, voor hen passende keuze maken uit de verschillende programma onderdelen. Het middagprogramma is vooral gericht op ondernemers en initiatiefnemers, het ochtendprogramma op bestuurders en beleidsmakers. Het is natuurlijk ook mogelijk om de gehele dag te bezoeken.
Tijdens de excursiedag op woensdag 3 juni, kan men in de praktijk kennis maken met stadslandbouw in de Provincie Noord-Brabant. Het excursieprogramma bestaat uit een breed scala van initiatieven die de afstand tussen voedselproducent en consument kleiner helpen maken. Ook in de periode voorafgaand aan de excursiedag, zullen er excursies en bedrijfsbezoeken in de regio Brabant plaatsvinden.

Perspectief op Stadslandbouw 2014

De factsheet van de enquête 'Perspectief op stadslandbouw' is nu beschikbaar op de site van het stedennetwerk. De enquête is in samenwerking tussen het stedennetwerk stadslandbouw en DuurzaamDoor in het voorjaar van 2014 uitgevoerd. Er is betrokkenen gevraagd naar hun perspectief op de huidige stand van zaken in de stadslandbouw, de uitdagingen en de aanpak voor deze uitdagingen. Ruim 100 mensen deden mee aan de online enquête. De factsheet is te vinden op de site van het stedennetwerk: www.stedennetwerkstadslandbouw.nl

AGENDA

Naast de Dag van de Stadslandbouw vinden er de komende tijd nog andere evenementen plaats die interessant voor u kunnen zijn, zoals:

6th international AESOP Sustainable Food Planning Conference
Van 5 - 7 november vindt in Leeuwarden de 6e international AESOP Sustainable Food Planning Conference plaats, met als thema 'Finding space for productive cities'. Bent u altijd geï nteresseerd geweest hoe voedsel te verbouwen in een stedelijke omgeving op een duurzame manier? Dit is uw kans om kennis te nemen van de huidige stand van de kennis op het gebied van stadslandbouw, er vragen over te stellen en te bespreken. Ongeveer 100 wetenschappers komen naar Leeuwarden om hun kennis te delen. Raak geïnspireerd door concrete project presentaties en goed onderbouwd onderzoek op het gebied van stadslandbouw en duurzame voedselplanning. Inschrijven is nog mogelijk. Kijk voor meer informatie op: www.findingspaces.nl/aesop6/registration/.

Groen Dichterbij Festival
Op zaterdag 8 november vindt in de Rijtuigenloods in Amersfoort het Groen Dichterbij Festival plaats. Een dag voor iedereen (jong én oud) die betrokken is bij een groen buurtproject. Ook mensen die zich willen laten inspireren om zelf aan de slag te gaan én professionals die in hun werk te maken krijgen met dit soort initiatieven zijn welkom. Kijk voor meer informatie & aanmelden op: www.groendichterbij.nl/festival.

De Grote Transitie Utrecht
Tijdens dit symposium op woensdag 19 november bekijken experts, bewoners en doeners samen hoe een bloeiende, regionale economie kan worden gerealiseerd. Met welke middelen kan de regio Utrecht het oude systeem links laten liggen en zelf de randvoorwaarden voor een duurzame toekomst scheppen? Het symposium gaat onder meer in op de economische context waarbinnen stadslandbouw is ontstaan. Hoe moet ons economisch systeem eruit komen te zien om stadslandbouw (en andere duurzame ontwikkelingen) te laten groeien en bloeien? Na het symposium kan men genieten van een diner met zoveel mogelijk Utrechtse ingrediënten. Kijk voor meer informatie op: http://utrecht.degrotetransitie.nl/.


naar boven to top